Darmowa Dostawa

już od 300 zł

Bezpieczne zakupy

i szybka wysyłka zamówień

Infolinia

660 422 919

Witamy w świecie bibliofili

Polska kuchnia koszerna - Rebeka Wolff

Oceń ten produkt jako pierwszy

Dostępność: W magazynie

62,00 zł

Krótki opis

Reprint oryginału z 1877 r. Tytuł w całości brzmi „Polska kuchnia koszerna zawierająca najrozmaitsze potrawy i pieczywa, konfitury i soki oraz szczegółowy przewodnik do urządzenia koszernego gospodarstwa przez Rebekę Wolff tłumaczone z niemieckiego przez S.D. nakładem tłumacza”. Przewodnik kulinarny zawierający przepisy potraw mięsnych i mlecznych, na różne pieczywo, konfitury, soki, galarety, kremy, sosy a wszystko przyrządzone w sposób koszerny.

Polska kuchnia koszerna - Rebeka Wolff

Click on above image to view full picture

Szczegóły

„Polska kuchnia koszerna” Rebeka Wolff

Reprint wydania z 1877 r.

Unikat w skali Polski a może świata? O istnieniu tej pozycji dowiedziałam się przypadkiem, przeglądając liczne artykuły w mediach. Szukałam długo, przekopując się przez liczne biblioteczne katalogi. Nawet Estreicher w swoim sławetnym katalogu nie notuje tejże pozycji. Już miałam zrezygnować z poszukiwań, gdy przypadkiem „ktoś” zdradził mi tajemnicze miejsce jej pobytu… i odnalazłam ją, niczym zaginiony skarb, a teraz dzielę się tym skarbem z Państwem.


Iwona Knechta

Wydawnictwo Graf_ika


Tytuł w całości brzmi:

„Polska kuchnia koszerna”

zawierająca najrozmaitsze potrawy i pieczywa,

konfitury i soki,

oraz szczegółowy przewodnik

do urządzenia koszernego gospodarstwa

przez Rebekę Wolff

tłumaczone z niemieckiego przez S.D.

nakładem tłumacza

Warszawa

1877


Wstęp najlepiej prezentuje wartość tej unikatowej pozycji.


"…Wychowana w domu dobrym i koszernym i będąc przeszło 28 lat gospodynią, postanowiłam sobie przyjść w pomoc paniom Izraelitkom, chętnie pragnącym zadość uczynić wymaganiom gastronomicznym, a jednak nie chcącym zerwać ze swoją religią i tradycją.

Dziełko niniejsze, często w oryginale przeze mnie używane, przetłumaczyłam na język ojczysty. Zawiera ono przepisy najdelikatniejszych, również jak i najzwyczajniejszych potraw, mięsnych i mlecznych, przepisy na różne pieczywo, konfitury, soki, galarety, kremy, sosy itp., wszystko przyrządzone w sposób koszerny.

Kierując się tą książką, niewiele należy dołożyć starania, ażeby tanim kosztem dom koszerny w porządku utrzymywać. Tak szczegółowo obeznana jestem z tą książką, iż jestem przekonaną o akuratności zawartych w niej przepisów i śmiało polecam ją naszym paniom postępowym, jako też i zachowawczym, jako mogąca zaradzić we wszelkiej okoliczności tyczącej się gospodarstwa…"



Opis pozycji:
Wydawca: Graf_ika
Data wydania: 2010
Metoda druku: Fotooffset
Oprawa: twarda, szyta
Format: 21x15,5 cm
Liczba stron: 151 + spis rzeczy 10 str.
ISBN: 978-83-61889-20-5

Tagi produktu

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.