Darmowa Dostawa

już od 300 zł

Bezpieczne zakupy

i szybka wysyłka zamówień

Infolinia

660 422 919

Witamy w świecie bibliofili

Kucharz doskonały - Woyciech (Wojciech) Wielądko

Oceń ten produkt jako pierwszy

Dostępność: W magazynie

76,00 zł

Krótki opis

Reprint wydania z 1786 r. Zbiór 700 przepisów kulinarnych i słownik terminów kuchennych. Poprzedzają je uwagi o produktach dostępnych w danych porach roku i przykładowe jadłospisy. Książka składa się z dwóch części. W pierwszej oprócz potaziów, przepisy na dania mięsne (z wołowiny, baraniny, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny). W drugiej rozdziały poświęcone rybom morskim i rzecznym oraz jarzynom, potrawom z jaj, nabiału, ciastom i ciastkom, dodatkom, sosom, a także deserom, konfiturom, syropom i wódkom

Kucharz doskonały - Woyciech (Wojciech) Wielądko

Click on above image to view full picture

Szczegóły

„Kucharz doskonały” Wojciech Wielądko

Reprint oryginału z 1786 r.

Kucharz doskonały. Pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem.
Okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania różnego rodzaju mięsiwa, ryb etc. Przy tym naukę dając przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół oraz o wyborze i onychże używaniu,Tudzież robienia Wódek, Likworów, Syropów, Ciast i Cukrów.

Z francuskiego przetłumaczony i wielą przydatkami pomnożony przez Woyciecha Wielądka

Edycya druga poprawiona.
W Warszawie 1786 r.Nakładem i Drukiem Michała Grolla, Księgarza nadwornego J.K.Mci.

„Kucharz doskonały” - format A5, 459 stron, w tym słownik terminów kuchennych oraz spis treści. Całość prezentuje ponad 700 przepisów.

Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny (skop - kastrowany baran), cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki.

Polecamy ciekawy artykuł Pana Jarosława Dumanowskiego Staropolskie książki kucharskie - Kucharz doskonały



Opis pozycji:
Wydawca: Graf_ika
Data wydania: 2009
Metoda druku: Fotooffset
Oprawa: twarda, szyta, ekoskóra tłoczona z garbami na grzbiecie
Format: 21 x 14,5 cm
Liczba stron: 422
ISBN 978-83-61889-16-8

Tagi produktu

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.