Darmowa Dostawa

już od 300 zł

Bezpieczne zakupy

i szybka wysyłka zamówień

Infolinia

660 422 919

Witamy w świecie bibliofili

Kucharz Dobrze Usposobiony, Spiżarnia - Jan Szyttler

Oceń ten produkt jako pierwszy

Dostępność: W magazynie

74,00 zł

Krótki opis

Kucharz Dobrze Usposobiony tom I i II

oraz

Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona



Jan Szyttler




Reprinty oryginałów

na podstawie wydań:

Kucharz dobrze usposobiony tom I i II, wydanie z 1830 r.

Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona, wydanie z 1841 roku

Kucharz Dobrze Usposobiony, Spiżarnia - Jan Szyttler

Click on above image to view full picture

Szczegóły

Kucharz Dobrze Usposobiony tom I i II
oraz
Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona

Jan Szyttler


Reprinty oryginałów
na podstawie wydań:
Kucharz dobrze usposobiony tom I i II, wydanie z 1830 r.
Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona, wydanie z 1841 roku

Jan Szyttler – Kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego (pod kierownictwem sławnego kuchmistrza Paula Tremona).
Czerpał inspiracje dla swoich przepisów zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej, oraz w mniejszym stopniu litewskiej i białoruskiej.
"W porównaniu do Czernieckiego Szyttler jest wręcz diabelsko precyzyjny. Podaje nie dość, że typ mięsa, to konkretny kawałek tuszy, który należy użyć, podaje gramaturę w funtach i krok po kroku prowadzi użytkownika przez proces przygotowania danej potrawy. Widać tu też echo kuchni staropolskiej – w czasach, gdy kuchnia francuska zaczyna dominować na stołach miejskich, niewiele jest już miejsca dla szafranu. Szyttler nie boi się tej drogiej przyprawy, aczkolwiek w ramach nowoczesności gotuje mięso w białym winie, czego kuchnia staropolska nie zna. „Kucharz dobrze usposobiony” jest swego rodzaju manifestem otwarcia się kulinariów na zwykłego człowieka, nie tylko profesjonalistę. Szyttler już w swoich projektach zup pokazuje, jakie ma inspiracje. W rozdziale o zupach znajdziemy bowiem takie potrawy jak „Zupa wiosenna Ruska” czy „Zupa ucha ruska”.
Gdyby przyjrzeć się przepisom Szyttlera w jego „Kucharzu…”, okaże się, że większość potraw mięsnych (czyli z mięsa czerwonego lub dziczyzny) to sposoby na wołowinę. Swego rodzaju znakiem czasu jest obecność wieprzowiny, np. w postaci kotletów. To efekt masowego chowu świń, jako tańszego odpowiednika wołowiny. Drugim powodem popularności wieprzowiny jest osłabienie tradycji postnych – jako mięso niekoszerne w okresie staropolskim nie była mile widziana na stole. Szyttler nie boi się już korzystać z potencjału, jaki ma świńskie mięso.
Osobny tom „Kucharza…” poświęca Szyttler deserom. Jest to też miejsce – wreszcie – na rozdział o spiżarni. Tej autor poświęca bardzo mało miejsca. Przepisy, które dotyczą kompotów i marmolad, zajmują raptem dwa niewielkie rozdziały. Otoczone zaś są dużą liczbą sposobów na lody, ciasta czy inne desery. Tłumaczyć można to obecnością innej książki Szyttlera, czyli „Spiżarni dostatecznie i przezornie urządzonej[…]”.
Ze strony: http://kuchniacyniczna.pl/2014/09/10/sposob-na-romantyka-o-kuchni-jana-szyttlera/


Oprawa twarda, zadrukowana, wyklejka
Format 130 x 225 mm
270+22 stron
Wydawnictwo Ladiamed
Warszawa 2015
ISBN 978-83-65239-00-6

Tagi produktu

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.